Milorad Dodik: Nema negacije BiH, ali ni RS

SARAJEVO – Milorad Dodik, premijer RS, poručio je juče da ne negira Bosnu i Hercegovinu, ali da neće dozvoliti ni negaciju Republike Srpske. Dodik je juče u Sarajevu govorio na tribini “Otvoreni dijalog za otvoreno društvo”, koju je organizovao Centar za kulturu dijaloga. 

Milorad Dodik: Nema negacije BiH, ali ni RS

“Bosna i Hercegovina nije sporna, ona je dio Dejtonskog sporazuma. Međutim, BiH ne može funkcionisati po principu jedan čovjek jedan glas. U BiH ne mogu postojati preglasavanja. Ja priznajem BiH kao suverenu i međunarodno priznatu državu”, kazao je Dodik, istakavši da mu nije bio problem doći u Sarajevo na ovu tribinu, te da će u neposrednom razgovoru razmijeniti mišljenja sa svima.

Nakon uvodnih riječi učesnici debate koji su do posljednjeg mjesta ispunili konferencijsku salu Poslovnog centra UNITIC dobili su priliku da postave pitanja. Među prisutnima, osim novinara i nevladinog sektora, bili su i članovi diplomatskog kora u BiH.

“Vjerovatno se nećemo u mnogo čemu složiti, ali se nećemo ni posvađati”, kazao je Dodik.

Valentin Incko, visoki predstavnik za BiH, jedan od uvodničara na jučerašnjoj tribini, istakao je da bi ovaj dijalog trebalo da postane početak niza sličnih razgovora na kojima će se u konstruktivnoj atmosferi pomoći da BiH “izađe iz ćorsokaka”.

“U posljednje tri-četiri godine politika inata, netrpeljivosti i teške političke retorike dobili su u BiH na cijeni. Moramo biti svjesni da ako hoćemo da dobijemo ono što mi želimo, onda moramo i drugima osigurati da i oni dobiju ono što žele”, kazao je Incko.

On je istakao da Milorada Dodika mnogi karakterišu kao nekoga ko ne poštuje principe dijaloga i da ne poštuje sagovornike.

“Ja znam nekog drugog Dodika kojeg sam upoznao 1996, kada se, mnogo rizikujući, sastajao sa Bošnjacima i Hrvatima da zajednički nakon prestanka rata rade za budućnost svoje zemlje. Tada je govorio da će međuentitetske granice možda i nestati”, kazao je Incko, upitavši se da li je današnji Dodik isti čovjek kojeg je upoznao 1996. godine.

“Nisam isti. Malo sam stariji. Ali i ja sam začuđen jer 1996. godine nisam mogao vjerovati da će Incko biti visoki predstavnik sa kojim ću imati ovoliko problema”, kazao je Dodik u šaljivom tonu.

U nastavku je istakao da se nije promijenio jer nikada nikoga nije mrzio, niti to sada čini.

“Tokom rata bio sam jasan glas protivljenja onome što se dešavalo. Prvi sam dolazio u Sarajevo poslije rata bez ikakve pratnje. Danas dolazim pod najvećom mogućom pratnjom i to je možda dokaz da se mnogo toga promijenilo”, kazao je Dodik.

Sanja Vlaisavljević, koja je bila i moderator jučerašnje diskusije, istakla je da su ovakve diskusije važne, jer u današnjem javnom govoru prevladava jezik mržnje i jezik ulice.

“Dolaskom Milorada Dodika on je pokazao da je spreman za produktivni politički dijalog. Nadam se da će ovaj skup biti otvaranje novog poglavlja u javnoj debati u BiH”, kazala je Vlaisavljevićeva.

S obzirom na to da su Dodiku prisutni novinari, politički aktivisti i članovi nevladinog sektora uglavnom postavljali “škakljiva” pitanja, nestalo je šaljive i prisne atmosfere.

Dodik je ponavljao svoje ranije izrečene stavove… Kazao je da poštuje Sarajevo, ali nema neke posebne emotivne veze sa glavnim gradom BiH, te da je uporedio Sarajevo sa Teheranom zbog velikog uticaja Mustafe efendije Cerića, reis-ul-uleme BiH, na politička zbivanja.

Kazao je da je u Srebrenici izvršen “ograničeni, lokalni genocid”, ali da ne smatra da taj događaj treba da služi za obilježavanje svih zločina u BiH. Dodik nije sporio da se desio zločin na Markalama.

“Tragedija je nesumnjiva, ali ja sam samo iznio mišljenje nekih uticajnih ljudi u UNPROFOR-u, koji su istakli da granata nije doletjela sa srpskih položaja. Biljanu Plavšić sam dočekao jer sam to uradio kao prijatelj i ona je svoju kaznu odležala. Ona nije komandovala jedinicama i nije ispalila nijedan metak. Meni je žao ako sam nekoga uvrijedio svojim potezom, ali ja bih to ponovo učinio”, kazao je Dodik.

S obzirom na to da na diskusiji nije bilo mogućnosti da se Dodiku direktno postavljaju pitanja, nego pisanim putem, neka pitanja Dodik je ignorisao ili vješto izbjegao. Ovakav način postavljanja pitanja mnoge je iznervirao, pa su organizatore optužili da su organizovali monolog, a ne diskusiju.

Sanja Vlaisavljević, koja je bila i moderator jučerašnje diskusije, istakla je da su ovakve diskusije važne, jer u današnjem javnom govoru prevladava jezik mržnje i jezik ulice.

“Dolaskom Milorada Dodika, on je pokazao da je spreman za produktivni politički dijalog. Nadam se da će ovaj skup biti otvaranje novog poglavlja u javnoj debati u BiH”, kazala je Vlaisavljevićeva.

RS nije kriva za stanje u FBiH

Milorad Dodik je istakao da su najveći krivci za sadašnje stanje u BiH mediji iz Federacije BiH i Haris Silajdžić.

“Ja podržavam slobodu medija, ali i odgovornost medija koje sada nema. Najveći destabilizirajući faktor u BiH su mediji iz FBiH, koji o događajima govore ostrašćeno. Mi se navodimo kao destabilizirajući faktor, ali RS nije kriva za krizu u FBiH. Problem je što mi nemamo pravog sagovornika u FBiH. Uglavnom se ide sa maksimalističkim zahtjevima. Silajdžić je zbog takvih zahtjeva oborio aprilski paket ustavnih promjena i udaljio nas da u skorije vrijeme ne možemo doći do tog paketa”, kazao je Dodik, istakavši da su njega kao unuka dvojice partizana izuzetno povrijedila poređenja sa fašistima i Hitlerom.

izvor Nezavisne Novine


One Comment on “Milorad Dodik: Nema negacije BiH, ali ni RS”


Leave a comment